ΑΣΕΠ: Έρχεται 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός προσλήψεων στο Δημόσιο – Τι αλλάζει - ΑΝΕΛΙΞΗ

ΑΣΕΠ: Έρχεται 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός προσλήψεων στο Δημόσιο – Τι αλλάζει

Μέσα στο 2025 θα πραγματοποιηθεί ο 2ος πανελλήνιος διαγωνισμός από το ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και δεν πρόκειται να επηρεάσει τους διορισμούς του πρώτου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου συναντήθηκε με τον υπό σύσταση Σύλλογο Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022 και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που θέλουν τον επόμενο διαγωνισμό ΑΣΕΠ να πραγματοποιηθεί στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Άλλωστε, η σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό προβλέπει ότι αυτός θα διεξάγεται κάθε δύο έτη.


Τα νέα δεδομένα

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που έχει τίτλο: «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών» (Άρθρο 7), ο Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός του ΑΣΕΠ αλλάζει δομή και θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν και οι απόφοιτοι λυκείου.

Συγκεκριμένα, το Άρθρο 40 – Δομή γραπτού διαγωνισμού Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 9 ν. 4765/2021, αναφέρει:

«Στην παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4765/2021 (Α΄ 6), περί της δομής και του περιεχομένου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, η φράση «α) εξέταση γνώσεων, β) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας» αντικαθίσταται από τη φράση «α) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας ή β) εξέταση γνώσεων ή γ) συνδυασμό των περ. α) και β)»

και η παρ. 1 του άρθρου 9 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός που αφορά στην πλήρωση θέσεων Ε.Ε.Π. και μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου κατηγορίας Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 2 περιλαμβάνει: α) δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας ή β) εξέταση γνώσεων ή γ) συνδυασμό των περ. α) και β).»

Κάτι που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον επόμενο, 2ο Πανελλήνιο Γραπτό Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο οποίος έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του επόμενου έτους, εκτός απροόπτου.

Μάλιστα, η τροπολογία αυτή δίνει μεγάλες πιθανότητες διορισμού στους επιτυχόντες του 1ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού, όσον αφορά στις προκηρύξεις 3ΓΒ και 2ΓΒ, με αποτέλεσμα να εκτοξεύσει το ενδιαφέρον.


Επιπλέον 5.000 διορισμοί

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ προανήγγειλε ότι στον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 υπάρχουν:

3.500 θέσεις για απόφοιτους ΠΕ και
1.500 θέσεις για απόφοιτους ΤΕ.
Τις θέσεις αυτές θα μπορούν να διεκδικήσουν αποκλειστικά και μόνο οι επιτυχόντες του φετινού διαγωνισμού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι προκηρύξεις αυτές θα έχουν τα εξής αναγνωριστικά:

1ΓΒ/2024 για Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό (ΕΕΠ)
2ΓΒ/2024 για απόφοιτους Τεχνολογικής (ΤΕ)
3ΓΒ/2024 για Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ)