Σχετικά με τον 28ο Διαγωνισμό της ΕΣΔΔΑ και τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παραχώρησε την Πέμπτη 27 Μαΐου  συνέντευξη Τύπου με κύριο θέμα την αναμόρφωση των εισαγωγικών εξετάσεων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Οπως ανακοίνωσε, οι εξετάσεις με τις νέες προδιαγραφές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και αφορούν την εισαγωγή 160 υποψηφίων στην ΕΣΔΔΑ.

Τις αλλαγές στον εισαγωγικό διαγωνισμό παρουσίασε η νέα πρόεδρος της ΕΣΔΔΑ η κυρία  Παρασκευή Δραμαλιώτη, παρουσία και του αντιπροέδρου Βασιλείου ‘Εξαρχου.

Όπως εξήγησε η πρόεδρος της ΕΣΔΔΑ, οι αλλαγές αφορούν το δεύτερο στάδιο του εισαγωγικού διαγωνισμού, στον οποίο θα εξετάζεται η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων, έτσι ώστε να μπορούν να επιλέγονται οι επιχειρησιακά καταλληλότεροι, επισημαίνοντας ότι στο πρώτο στάδιο, το οποίο παραμένει αμετάβλητο, η επιλογή πραγματοποιείται με βάση τις θεωρητικές γνώσεις.

Στο πρώτο στάδιο εξετάζονται γραπτώς στα παρακάτω μαθήματα:

α) Οργάνωση και η Λειτουργία του Κράτους

β) Μικροοικονομική, Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομική 

γ) Γνώσεις και Δεξιότητες με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών.

Στο δεύτερο στάδιο προστίθενται γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση» και γραπτή δοκιμασία σε ξένη γλώσσα. Επίσης, παραμένει η δοκιμασία σε «Φάκελο Επίκαιρου Θέματος» με  δυνατότητα επιλογής μιας θεματικής ενότητας ανάμεσα σε τέσσερις προτεινόμενες, η οποία όμως θα γίνεται πλέον μόνο γραπτώς. Η ενσωμάτωση των συγκεκριμένων αλλαγών θα πραγματοποιηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν. Πιο συγκεκριμένα:

Οι αλλαγές του Β Σταδίου είναι οι εξής:

– Δίωρη γραπτή και προφορική εξέταση στο μάθημα «Δημόσια διοίκηση και Διακυβέρνηση».

– Δίωρη γραπτή εξέταση στην ξένη γλώσσα  μόνο στην κατανόηση κειμένου.

 – Τρίωρη γραπτή εξέταση (όχι προφορική) σε φάκελο μεταξύ τεσσάρων επιλογών:

Α) Περιφερειακή Ανάπτυξη

Β) Κοινωνική Πολιτική

Γ) Ψηφιακή Διακυβέρνηση(πληροφορική)

Δ) Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις(υποχρεωτικό μάθημα για τους εμπορικούς ακόλουθους)

Η προκήρυξη του 28ου  Διαγωνισμού της ΕΣΔΔΑ αναμένεται εφόσον ψηφιστούν στην Βουλή οι παραπάνω αλλαγές χρονικά τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. 

Η διεξαγωγή του 28ου Διαγωνισμού αναμένεται μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου.

Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί 18 μήνες, ενώ οι θέσεις των εισακτέων είναι σε άμεση συνάρτηση με συγκεκριμένες κενές θέσεις στελεχών του Δημοσίου, οι οποίες ορίζονται με υπουργική απόφαση. Οι απόφοιτοι της σχολής έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν από τον κατάλογο των θέσεων ανάλογα με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης τους. 

Το Ειδικό Κέντρο Διαγωνισμών Δημοσίου ΑΝΕΛΙΞΗ λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις θα ανακοινώσει σύντομα πρόγραμμα μαθημάτων στο αντικείμενο της «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση» αλλά και στην Ξένη Γλώσσα.